Ο δράκος του Κομόντο.

Ο δράκος του Κομόντο, επίσης γνωστός ως γιγαντιαία σαύρα, είναι το μεγαλύτερο είδος σαύρας στο κόσμο.Κατοικεί στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας  και είναι εγγενής σε λίγα νησιά στην Ινδονησία που αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου του νησιού του Κομόντο. Απολιθώματα, ωστόσο, δείχνουν ότι το κομόντο είχε κάποτε ένα πολύ μεγαλύτερο βιότοπο, αλλά αυτός έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της αποψίλωσης των δασών.


Στο περιβάλλον του είναι το απόλυτα κυρίαρχο αρπακτικο ζώο.Από τους ντόπιους ονομάζεται κροκόδειλος της ξηράς λόγω του μεγάλου μεγέθους του και της συνήθειας να τρώνε οτιδήποτε μπορούν να βρούν.

Ο δράκος του κομόντο έχει μια εξαιρετική αίσθηση όσφρησης και είναι σε θέση να εντοπίζει τη λεία του έως και 8 χλμ.μακρυά,με τη βοήθεια του αέρα που φυσά προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν δείξει ότι ο κομόντο είναι πράγματι δηλητηριώδης και δεν σκοτώνει τη λεία του μέσω θανατηφόρων βακτηρίων, όπως πιστευόταν παλαιότερα. Ωστόσο, η ζημία που μπορεί να κάνει το δηλητήριό του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σάλιο του μεταφέρει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηρίων, σημαίνει ότι κάθε ζώο που καταφέρνει να επιβιώσει από την επίθεση του δράκου, είναι εξαιρετικά πιθανόν να πεθάνει από μόλυνση.


Κυνηγά και τρώει οτιδήποτε βρει,ακόμη και αυγά άλλων δράκων! Γενικά οι δράκοι δεν είναι επιθετικοί κατά των ανθρώπων,αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που δράκος έχει σκοτώσει και καταβροχθήσει ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο του. Για να κυνηγήσουν τη λεία τους,εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το καμουφλάζ τους στο ψηλό γρασίδι και στη μεγάλη υπομονή.Στήνουν ενέδρα και να περιμένουν το υποψήφιου θήραμα. Όταν το θύμα πλησιάσει ο δράκος σπρώχνει με τα ισχυρά πόδια του για να πεταχτεί προς τα έξω από κρυψώνα του.Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα αιχμηρά νύχια και πριωνοτά δόντια του για να συλλάβει το γεύμα του.


Λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό στο περιορισμένο περιβάλλον του, το συχνά ζει περισσόερα από 30 χρόνια Το μόνο που τον απειλεί είναι η αποψίλωση των δασών και ο άνθρωπος ο οποίος θηρεύει το δράκο όπου υπάρχει έλλειψη τροφής ή τον σκοτώνουν γρήγορα αν έρθουν σε επαφή μαζί του λόγω του φόβου . Σήμερα πιστεύεται ότι έχουν απομείνει περίπου 3.000 άτομα στην άγρια ​​φύση ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο από αυτούς είναι θηλυκά τα οποία βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters