το λιοντάριΤο λιοντάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά αιλουροειδή που φτάνει περίπου τα 3 μέτρα σε μήκος! Επί του παρόντος βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, αλλά το λιοντάρι μπορεί επίσης να βρεθεί σε απομακρυσμένα μέρη της Ασίας. Το ασιατικό λιοντάρι ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από το αφρικανικό και οι αριθμοί του μειώνονται με ταχύ ρυθμό. Στους ιστορικούς χρόνους, το λιοντάρι ζούσε και στη νότια Ευρώπη,και στην Ελλάδα,όπου βέβαια σήμερα δεν υφίσταται πλέον.Θυμηθείτε και το μύθο για τον Ηρακλή και το λιοντάρι της Νεμέας.

Το αρσενικό λιοντάρι ζει μόνο 8 χρόνια περίπου, ενώ έχουν καταγραφεί θηλυκά που έχουν ζήσει μέχρι και 20 χρόνια στην άγρια ​​φύση. Τα λιοντάρια έχουν την τάση να παραμείνουν σε ομάδες των είκοσι περίπου ατόμων, αλλά μόνο ένα είναι αρσενικό.

File:Lion waiting in Namibia.jpg
λιοντάρι στη Ναμίμπια
Δυστυχώς τα λίγα είδη λιονταριού που απομένουν έχουν υποστεί μια  μείωση του πληθυσμού τους που φτάνει το 20% τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό οφείλεται στην απώλεια των ενδιαιτημάτων τους και στο κυνήγι του λιονταριού από τον άνθρωπο. Επίσης το γεγονός ότι άλλα ζώα κυνηγιούνται  από τον άνθρωπο όλο και περισσότερο σημαίνει ότι τα θηράματα που διατίθενται για το λιοντάρι στο φυσικό περιβάλλον μειώνονται,το οποίο έχει φυσικά αρνητικές επιπτώσεις.

 Ένα ενήλικο λιοντάρι   έχει τόσο ισχυρό βρυχηθμό  που συχνά μπορεί να ακουστεί περισσότερο από λίγα μίλια μακριά.Στην ηλικία των δύο ετών ήδη είναι ικανό να βρυχάται. Το λιοντάρι χρησιμοποιεί βρυχηθμό του να καλέσει  άλλα λιοντάρια,αλλά τον χρησιμοποιεί και ως άμυνα από τον κίνδυνο που πλησιάζει.

File:Lion distribution.png
Με μπλε είναι οι περιοχές που ζει σήμερα το λιοντάρι ενώ με κόκκινο οι περιοχές που ζούσε κατά τους ιστορικούς χρόνους


Το λιοντάρι έχει τη φήμη του βασιλιά των ζώων ως το πιο αιμοβόρο ζώο,αν και στην πραγματικά τρώει κάθε 3 με 4 ημέρες. Παραδόξως, τα θηλυκά λιοντάρια έχουν την τάση να κυνηγούν περισσότερο, ενώ τα αρσενικά τα βοηθούν. Οι λέαινες έχουν μια στρατηγική και καλά σχεδιασμένη διαδικασία στο κυνήγι αφού έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή γι 'αυτές και τα μικρά τους.

Τα λιοντάρια ζουν σε μικρές αγέλες μέσα καθορισμένες εδαφικές περιοχές. Σπάνια κάποιο λιοντάρι θα μπει σε ξένη περιοχή άλλης αγέλης.Αν συμβεί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα,ιδιαίτερα όταν τα θηράματα των λιονταριών η ζέβρα και το βουβάλι φεύγουν ακολουθώντας τις βροχές.Έτσι μένει πολύ λίγη τροφή για τα λιοντάρια η οποία κατά την ξηρή περίοδο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο.

τα πόδια των λιονταριών

     * Το λιοντάρι έχει μεγάλα πόδια με μαλακά μαξιλαράκια κάτω από τις πατούσες καθώς και γαμψά νύχια στην άκρη κάθε δαχτύλου.

     * Τα μαλακά μαξιλαράκια στο κάτω μέρος του ποδιού του λιονταριού του επιτρέπουν να καταδιώξει και να κυνηγήσει τη λεία του με το λιγότερο θόρυβο δυνατό.

     * Τα αιχμηρά νύχια στα δάκτυλα του λιονταριού του δίνουν περισσότερη πρόσφυση κατά το τρέξιμο, αλλά και του επιτρέπουν να γατζωθεί επάνω το θήραμά του, αλλά και να ψαρεύει ,πιάνοντας ψάρια με τα νύχια του στα ποτάμια.

     * Η δομή των ποδιών και τα πόδια του λέοντα το καθιστά ικανό να πηδήξει πάνω από 10 μέτρα και τα μαλακά μαξιλάρια στα πόδια του κάνουν την προσγείωση ομαλή και ήρεμη.

     * Τα νύχια του είναι πολύ ανθεκτικά και δεν μπορούν να φθαρούν εύκολα, και έτσι παραμένουν αιχμηρά.

τα δόντια των λιονταριών

     * Ένα ενήλικο λιοντάρι έχει 30 δόντια συνολικά που περιλαμβάνει τέσσερις κυνόδοντες καθώς και τέσσερις κοπτήρες..

     * Το λιοντάρι τους τέσσερις κυνόδοντες για να δαγκώνει τη λεία του και τους τέσσερις κοπτήρες για τον τεμαχισμό του σκληρού δέρματος και κρέατος.

     * Το υπόλοιπα δόντια στο στόμα του λιονταριού είναι κωνικά και έχουν σχεδιαστεί για την κοπή και σχίσιμο του φαγητό στο στόμα του.

     * Το λιοντάρι δεν μπορεί να κινησεί σαγόνι του από την μία πλευρά στην άλλη όπως οι άνθρωποι και χρησιμοποιεί μόνο μία πλευρά του στόματός του για να φάει.

     * Τα λιοντάρια δεν μασούν την τροφή τους σε μικροσκοπικά κομμάτια, αλλά αντί αυτού καταπίνουν μεγάλα κομμάτια ώστε να φάνε όσο φαγητό μπορούν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters