Το κούγκαρ ή πούμα


Tα κούγκαρ  είναι ιθαγενή  κυρίως στη Νότια Αμερική και τη δυτική Βόρεια Αμερική και είναι συχνά γνωστά και με άλλα ονόματα όπως  ορεινό λιοντάρι, πούμα και πάνθηρας. Απαντώνται κυρίως στις ορεινές περιοχές του Καναδά και του Μεξικού, αλλά  η ονομασία κούγκαρ χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια λεοπάρδαλη χωρίς στίγματα,οπότε τα κούγκαρ βρίσκονται και στην Ασία και την Αφρική. Το κούγκαρ  είναι το τέταρτο σε μέγεθος αιλουροειδές στον κόσμο μετά το λιοντάρι,την τίγρη και το τζάγκουαρ λαο το το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αμερική. Το κούγκαρ έχει μια μακρύα πλάτη και πόδια και ένα μεγάλο βαρύ σώμα.

Το κούγκαρ θηρεύει  μεγάλα θηλαστικά όπως άλκες, ελάφια και λύκους που έχουν ξεκοπεί από την αγέλη τους.Όμως  μπορεί να αντέξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τροφή. Είναι επίσης γνωστό για την εκπληκτική ικανότητά του να πηδήσει σε μήκος μέχρι 10μ. Γεννά από ένα μέχρι τέσσερα μικρά,συνήθως κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν τα  ενηλίκα κούγκαρ ξεκινούν πάλι το καλό κυνήγι μετά από ένα σκληρό χειμώνα. Ένα κούγκαρ  ζει συνήθως μέχρι  20 χρόνια περίπου.

                                                     


Λόγω  ευρύτατης περιοχής που ζει το κούγκαρ είναι γνωστό σε διάφορους τόπους με διαφορετικά ονόματα.  


Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 φαίνεται να υπήρχαν 32 διαφορετικά είδη κούγκαρ που κατοικούσαν τόσο τη Βόρεια όσο και τη Νότια Αμερική. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι το DNA της πλειοψηφίας των 32 ειδών είναι πολύ παρόμοιο. Συνεπώς, υπάρχουν μόνο 5 διαφορετικά είδη κούγκαρ που έχουν βρέθει στην αμερικανική ήπειρο.

Σήμερα, το κούγκαρ βρίσκεται μόνο σε μερικά μέρη  της Φλόριντα στη Βορειοανατολική Αμερική ενώ στη δυτική ακτή η εξάπλωση των κούγκαρ έχει μειωθεί δραματικά από την ανθρώπινη παρέμβαση. Πιο συχνά απαντάται στα καναδικά Βραχώδη Όρη και τις ορεινές περιοχές του νότιου Μεξικού.


εξάπλωση του κούγκαρ το 1770
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters