ο δεντροβάτραχοςO δεντροβάτραχος είναι ένα μικρό είδος βατράχου που περνά τη ζωή του στα δέντρα.Kατοικεί στα δάση και τις ζούγκλες στις θερμότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Είναι περισσότερο γνωστός για τα χαρακτηριστικά δισκοειδή δάχτυλα των ποδιών του ,τα οποία δίνουν καλύτερο κράτημα όταν κινείται γύρω στα δέντρα.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη βατράχου των δέντρων που ποικίλουν σε μέγεθος από λίγα εκατατοστά σε περισσότερο από 10 εκατοστά σε μήκος. Ο ευρωπαϊκός δεντροβάτραχος βρίσκεται σε λιβάδια και θαμνότοπους σε όλη την ανατολική Ευρώπη, αλλά θεωρείται ότι απειλούνται με εξαφάνιση στη δυτική. Ο δεντροβάτραχος ο κοινός είναι το μικρότερο από τα είδη δεντροβατράχου και ζει σε μια ποικιλία οικοτόπων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο κουβανικός δεντροβάτραχος είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα είδη και είναι γηγενής στην Κούβα και τα γύρω νησιά, αλλά έχει εισαχθεί σε τμήματα της Φλόριντα, την Καραϊβικής και τη Χαβάης.


Ο κοκκινομάτης δεντροβάτραχος είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα είδη δεντρόβιου βατράχου και ζει στις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής. 'Εχει ένα μακρύ στενό σώμα και  πίσω πόδια καθώς και το χαρακτηριστικό κόκκινο στα μάτια του.

Όπως και άλλα είδη βατράχων και φρύνων,ο δεντροβάτραχος είναι γενικά  σαρκοφάγο ζώο και η διατροφή του αποτελείται κυρίως από σκουλήκια, έντομα  και αράχνες. Ο μεγάλος δεντροβάτραχος της Κούβας τρώει οτιδήποτε χωράει στο στόμα του, συμπεριλαμβανομένων και σαύρες, φίδια, μικρά θηλαστικά και ακόμη και άλλα βατράχια. Λόγω του μικρού μεγέθους του, ο δεντροβάτραχος  έχει πολλά αρπακτικά, όπου και αν ζει στον κόσμο. Πτηνά, θηλαστικά και ερπετά όλων των μορφών και των μεγεθών,ακόμη και μεγάλα ψάρια θηρεύουν το δέντρο βάτραχο για τα οποία αποτελεί ένα γευστικό έδεσμα.

ο γκρι δεντροβάτραχος χωράει στην παλάμη ενός χεριού

Κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος, ο δεντροβάτραχος  βγάζει δυνατές κραυγές προκειμένου να προσελκύσει έναν σύντροφο. Το θηλυκό γεννά τα αυγά του σε ένα φύλλο πάνω από το νερό, τα οποία εξελίσσονται σε γυρίνους μέσα σε λίγες ημέρες, οπότε και  πέφτουν μέσα στο νερό από κάτω. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης από γυρίνο σε ενήλικο δεντροβάτραχος μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters