ο πάνθηρας


Ο όρος πάνθηρας  είναι μια γενική ονομασία που αναφέρεται σε κάποια αιλουροείδη γάτας, συμπεριλαμβανομένης της λεοπάρδαλης, του κούγκαρ και του ιαγουάρου.

Ο μαύρος πάνθηρας αναφέρεται γενικά στη μαύρη λεοπάρδαλη αλλά και στον  μαύρο ιαγουάρος. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς αναφορές μαύρου κούγκαρ, αλλά καμία δεν έχει τεκμηριωθεί με φωτογραφίες ή έστω ένα δείγμα. Ο μαύρος πάνθηρας είναι πανομοιότυπος με τα παρδαλά αιλουροειδή του είδους του με μοναδική διαφορά το μαύρο χρώμα του. Η μόνη πραγματική εξαίρεση είναι ο πάνθηρας της Φλόριντα,στην νοτιοανατολική περιοχή των ΗΠΑ, που πιστεύεται ότι είναι ένα υποείδος του κούγκαρ.Ο πάνθηρας της Φλόριντα αρκετά σπάνια έχει ένα σκούρο καφέ χρώμα και τείνει να έχει περισσότερες βούλες.

Το πούμα συναντάται στην Αμερική
Ο όρος "λευκός πάνθηρας" θα μπορούσε να παραπέμπει στο αλμπίνο ζώο ενός από τα τρία προαναφερθέντα είδη.Κατά καιρους έχουν καταγραφεί ευκοί ιαγουάροι, όπως και  λευκές λεοπαρδάλεις. Υπάρχει μια φωτογραφία από ένα κατά κανόνα λευκό κούγκαρ που  σκοτώθηκε από κάποιον κυνηγό και έχουν αναφερθεί σήμερα θεάσεις και άλλων λευκών κούγκαρ. Όπως και με πολλά άλλα είδη αιλουροειδών, οι αριθμοί τόσο των κανονικών όσο και των μαύρων πανθήρων μειώνονται δραματικά λόγω της απώλειας θηραμάτων και ενδιαιτημάτων.


Το κούγκαρ (πούμα) και ο ιαγουάρος απαντώνται στην Αμερική.Ενώ η λεοπάρδαλη στην Αφρική και την Ασία η οποία προτιμά τα πυκνά φυλλώματα και τα τροπικά δάση. Και τα τρία είδη είναι έμπειροι αναρριχητές δέντρων. Επιπλέον, ο ιαγουάρος είναι ένας ενθουσιώδης κολυμβητής που θα αντιμετωπίσει ακόμη και κροκόδειλους. Όπως και με άλλα είδη μεγάλων αιλουροειδών,οι πάνθηρες είναι σαρκοφάγα και κυνηγούν περισσότερο το βράδυ παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πάνθηρας κρύβεται στη σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνει έξω τη νύχτα για  αναζήτηση τροφής. Το μαύρο χρώμα του είναι το τέλειο καμουφλάζ νυχτός!


Οι θυληκοί πάνθηρες ακολουθούν το ίδιο πρότυπο αναπαραγωγής, όπως όλα τα κανονικά χρωματισμένα μέλη του είδους τους. Στις λεοπαρδάλεις το γονίδιο που προκαλεί μαυρίλα είναι ένα απλό υπολειπόμενο.Δύο γονείς με βούλες μπορούν να γεννήσουν ένα μαύρο μικρό αν φέρουν και οι δύο το ίδιο γονίδιο. Στον ιαγουάρο, το γονίδιο που προκαλεί μελανισμό (μαυρίλα) είναι ένα απλό κυρίαρχο.Επίσης δύο μαύροι ιαγουάροι μπορούν να παραγάγουν ένα μικρό με στίγματα. Υπάρχει ένα μαύρο JAGUAR X υβριδικά λέαινα που κληρονόμησε μαύρο χρωματισμό πρόγονό της. Μέχρι σήμερα η ύπαρξη ενός εξ ολοκληρου μαύρου κούγκαρ  δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί. Ο τρόπος της κληρονομιάς των μαύρων γονιδίων του είναι μέχρι σήμερα άγνωστος.  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters