το γατόψαροΤα γατόψαρα είναι μια ομάδα των ψαριών που τρέφονται στον βυθό και βρίσκονται σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού και παράκτιες περιοχές γύρω από κάθε ήπειρο στον κόσμο, με εξαίρεση την Ανταρκτική.Το γατόψαρο είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα πλακουτσωτό,φαρδύ κεφάλι του και τα μακριά μουστάκια που προεξέχουν από το στόμα του. Τα μακριά μουστάκια τα χρησιμοποιεί  για να μυρίζει και ως εκ τούτου να καταλαβαίνει τι πρόκειται να φάει ή αν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ακόμη και να κρύβονται από αυτό στα περιβάλλοντα ύδατα. Παρά το όνομα, ωστόσο, δεν έχουν όλα τα είδη γατόψαρου μουστάκια.


Υπάρχουν περίπου 3.000 γνωστά είδη γατόψαρου στον κόσμο, αλλά πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ειδών γατόψαρου θα μπορούσε να φθάσει τα 4500.Πολλά είδη γατόψαρου έχουν βρεθεί σε περιοχές όπου υπάρχει μικρή ή καμία ανθρώπινη παρουσία. Παρά το γεγονός ότι μπορούν γενικά να κολυμπούν σε ποταμούς και χείμαρρους με ταχεία ροή, μερικά είδη έχουν προσαρμοστεί να ζουν σε ρηχά θαλασσινά νερά περιβάλλοντα ενώ άλλα είδη γατόψαρου ζουν τη ζωή τους σε υπόγεια σπήλαια. Ο μέσος όρος μήκους ενός γατόψαρου είναι περίπου ένα μέτρο ή λίγο λιγότερο ανάλογα με το είδος. Ωστόσο το μέγεθος μπορεί να κυμαίνεται σε μέγεθος από μόλις ένα εκατοστό σε μήκος μέχρι περισσότερα από δύο μέτρα. Το μεγαλύτερο είδος γατόψαρου είναι το γατόψαρο Μεκόνγκ, ο οποίος βρίσκεται κατοικούσαν τα μέρη του ποταμού Μεκόνγκ που ρέει μέσα από το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και το Βιετνάμ. Το μεγαλύτερο γατόψαρο του Μεκόνγκ που έχει βρέθηκε ποτέ έφτανε σχεδόν τα 3 μέτρα σε μήκος.

Τα γατόψαρο είναι γενικά σαρκοβόρα, αν και ένα μικροσκοπικό είδος γατόψαρου ήταν τρέφεται με μικρά υδρόβια φυτά.Τα γατόψαρα συνηθίζουν να τρέφονται με ψάρια, έντομα και σκουλήκια που κατοικούν κοντά στην κοίτη του ποταμού καθώς και αμφίβια όπως οι βάτραχοι και οι τρίτωνες και περιστασιακά μικρά ερπετά και θηλαστικά. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας και το εύρος των γατόψαρων,έχουν πολλούς εχθρούς σε όλο τον κόσμο. Μεγάλα ψάρια, αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά,ακόμη και πουλιά λυμαίνονται τα 3.000 διαφορετικά είδη γατόψαρου.

Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του, κοντά στην επιφάνεια του νερού, όπου είναι ασφαλή από άλλα υδρόβια ζώα του βυθού. Συνήθως γεννάει μεταξύ 10 και 90 αυγών σε μια εποχή που εκκολάπτονται σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters