Το μαύρο μάμπα.


Το μαύρο μάμπα (Dendroaspis polylepis) είναι το μεγαλύτερο δηλητηριώδες φίδι στην Αφρική, κατά μέσο όρο περίπου 2.5 έως 3.2 μ στο μήκος.Μερικές φορές φτάνει τα μήκη των 4,45μ.

Το όνομά του το οφείλει στο μαύρο χρώμα στο εσωτερικό του στόματος.Το χρώμα των σκελίδων του ποικίλλει από θαμπό κιτρινωπό-πράσινο σε ένα γκρι μεταλλικό γκρι.Επίσης είναι το ταχύτερο φίδι στον κόσμο, ικανό να κινείται με 4,32 έως 5,4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

δύο αρσενικά μαύρα μάμπα μάχονται

Το μαύρο μάμπα έχει τη φήμη ότι είναι πολύ επιθετικό, αλλά συνήθως προσπαθεί να φύγει μακριά από τους ανθρώπους όπως τα περισσότερα φίδια, εκτός αν απειλείται. Χωρίς την ταχεία και έντονη θεραπεία με αντίδοτο, ένα δάγκωμα από ένα μαύρο μάμπα είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα.

το μαύρο μάμπα παίρνει το όνομά του από το μαύρο στόμα του

Ζει στα νότια και ανατολικά της Αφρικής. Μπορούν να βρεθεί ως το μακρινό Βορρά,την Ερυθραία,τη μακρινή δύση ως τη Ναμίμπια καθώς και σε όλη τη Νότια Αφρική.Μπορεί να ζήσει 10 με 11 χρόνια.
περιοχές που ζουν τα δύο είδη μαύρου μάμπα

Ερευνητές των ερπετών όταν θέλουν να το πλησιάσουν και να το παρατηρήσουν προτιμούν νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία είναι μικρότερη.Τότε η κινητικότητά του είναι σημαντικά μικρότερη λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters