Το μπαρακούντα


Το Μπαρακούντα είναι ένα μεγάλο είδος ψαριού που ζει στις πιο θερμές, παράκτιες περιοχές των ωκεανών του πλανήτη. Υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη  που κυμαίνονται σε μέγεθος από λιγότερο από 50 εκατοστά, μέχρι περίπου 2 μέτρα σε μήκος.  

Είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλους τους ωκεανου, αλλά συχνότερα απαντάται στις περισσότερες τροπικές περιοχές, όπου υπάρχει αφθονία τροφής. Αν και τα μπαρακούντα μπορούν να βρεθούν ακόμη και στο βαθύ ωκεανό,  προτιμούν παράκτιους οικότοπους,την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα καθώς και κοραλλιογενείς υφάλους.

 
Παρά τη διαφορά μεγέθους και χρώματος μεταξύ των ειδών μπαρακούντα, όλα  έχουν παρόμοια μακρουλή εμφάνιση σαν τορπίλη και κεφάλι με ισχυρά σαγόνια, που περιέχουν σειρές από κόφτερα δόντια για την καταβρόχθιση μεγαλύτερων θηραμάτων. Είναι γνωστό ότι το μπαρακούντα  είναι ένα επιθετικό και κυρίαρχο αρπακτικό, που συχνά βασίζεται στην τακτική του αιφνιδιασμού, προκειμένου να πιάσει το θήραμα είναι. Τα μπαρακούντα μπορούν να πιάσουν στο κολύμπι ταχύτητα πάνω από 40 χλμ την ώρα για να περάσουν μπροστά από το θήραμα που  προσπαθεί να κολυμπήσει μακριά.
Το μπαρακούντα είναι αρπακτικό που θηρεύει ότι είναι εύκαιρο στα νερά γύρω του.Τρέφεται κυρίως με μικρότερα είδη ψαριών, θαλάσσια ασπόνδυλα, μαλάκια και καλαμάρια, στα οποία στείνει συνήθως ενέδρες και επιτίθεται με τεράστια δύναμη. 

Λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να αναπτυχθούν σε πολύ μεγάλο μέγεθος έχουν λίγους φυσικούς εχθρούς στον ωκεανό, εκτός από τους καρχαρίες και τις όρκες. Οι άνθρωποι είναι επίσης ένας από τους κύριους εχθρούς του, αφού τα ψαρεύον για το κρέας τους σε όλο τον κόσμο

δύτης ανάμεσα σε κοπάδι μπαρακούντα
.Γενικά λίγα είναι πραγματικά γνωστά για την αναπαραγωγή του,αλλά γνωρίζουμε ότι αναπαράγονται  κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Το θηλυκό απελευθερώνει τα αυγά του μέσα στο νερό τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιούνται από το αρσενικό. Όπως και  πολλά άλλα είδη ψαριών, μόλις γεννήσει, η μητέρα  δεν ασχολείται καθόλου με τη φροντίδα των νεογνών της.  
Σήμερα, λόγω της επιθετικής του φύσης, το μπαρακούντα είναι ένα από τα πλέον δεσπόζοντα αρπακτικά ζώα μέσα στο υγρό περιβάλλον και μάλιστα είναι γνωστό ότι ενεργεί επιθετικά προς τους ανθρώπους που κάνουν καταδύσεις ή ψαρεύουν με ψαροντούφεκο στο νερό.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters