Το αγγελόψαροEίναι γνωστό ότι είναι σχετικά δύσκολο να κρατήσετε τόσο το αγγελόψαρο του γλυκού νερού όσο και το θαλάσσιο αγγελόψαρο σε ενυδρεία των νοικοκυριών , καθώς και οι δύο τύποι  απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες νερού. Τα αγγελόψαρα είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές του νερού και  τα επίπεδα άλατος όσο και τα επίπεδα pH, και γι'αυτό συχνά πεθαίνουν εάν οι αλλαγές είναι πολύ δραστικές. Παρά το γεγονός ότι τα ονόματά τους είναι τα ίδια,  τα αγγελόψαρα του γλυκού νερού και τα θαλάσσια αγγελόψαρα δεν θεωρούνται ότι συνδέονται στενά. Τα αγγελόψαρα του γλυκού νερού είναι ένα τροπικό είδος κιχλίδων, με μακρινή συγγένεια με τις κιχλίδες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες λίμνες στην Αφρική. Το θαλάσσιο αγγελόψαρο πιστεύεται ότι είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τα ψάρι πεταλούδα.

τα αγγελόψαρα του γλυκού νερού
έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στην αιχμαλωσία


Τα  αγγελόψαρα του γλυκού νερού είναι ιθαγενή στην λεκάνη του Αμαζονίου και βρίσκονται επίσης στα ποτάμια τρέχει από πάνω της.Κατοικούν τα καθαρότερα νερά και προτιμούν να τις θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 30 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως γεννούν μεταξύ 100 και 1.000 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε μόλις δύο ημέρες. Γλυκού νερού αγγελόψαρα έχουν την τάση να γεννήσουν τα αυγά τους σε μια επίπεδη φύλλα ή μια υποβρύχια ημερολόγιο. Τα μωρά αγγελόψαρα  (γνωστά ως γόνοι ή μουρμούρες) αφού εκκολαφθούν  παραμένουν στα αυγά για  άλλη μία εβδομάδα και τρέφονται από τα υπόλοιπα του κρόκου του αυγού. Όταν είναι μεγαλύτερα κατά μία εβδομάδα, αποκολλούνται από τα αυγά τους και αρχίζουν την ελεύθερη κολύμβηση.Σε αυτό το στάδιο τα μικρά αγγελόψαρα  αρχίζουν να σιτίζονται από τις θρεπτικές ουσίες στο νερό και στα φυτά.


Χάρη στο τριγωνικό σχήμα τους τα αγγελόψαρα του γλυκού νερού, είναι σε θέση να κρυφτούν ευκολότερα μεταξύ των υδρόβιων φυτών στο νερό. Τα άγρια αγγελόψαρα του γλυκού νερού έχουν πολύ διακριτικές σκούρες λωρίδες που τρέχουν κάθετα στα σώματά τους προς τα κάτω, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εναρμονιστούν με τον περιβάλλοντα χώρο .

Συνήθως έχουν έναν μοναδικό σύντροφο εφ'όρου  ζωής  και έχει παρατηρηθεί ότι εάν ένας από τους συντρόφους πεθαίνει, τότε το άλλο  δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για αναπαραγωγή.

Τρέφονται κυρίως με μικρότερα ψάρια και ασπόνδυλα στο φυσικό τους περιβάλλον καθώς και με σωματίδια  τροφών που βρίσκονται στο νερό. Τα αγγελόψαρα του γλυκού νερού θηρεύονται από  μεγαλύτερα είδη ψαριών, πουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών.

αυγά αγγελόψαρων έτοιμα να εκκολαφθούν

Τα αγγελόψαρα του αλμυρού νερού ζουν γενικά σε ρηχούς υφάλους σε βάθη μέχρι 50 μέτρα.Αναφέρεται ότι είναι σχεδόν άφοβα,αδιάκριτα και περίεργα προς τους  δύτες. Μερικά είδη θαλάσσιων αγγελόψαρων είναι μοναχικά από τη φύση τους, ενώ άλλα είδη ζευγαρώνουν σε μια συγκριμένη εδαφική περιοχή με πολλά θυληκά ή ζουν σε ομάδες-χαρέμια. Οι ομάδες των θαλάσσιων αγγελόψαρων έχουν συνήθως ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά. Σε αντίθεση με τα αγγελόψαρα του γλυκού νερού, τα θαλάσσια αγγελόψαρα γεννούν τα μικροσκοπικά αυγά τους κατ 'ευθείαν μέσα στο νερό. Τα αυγά πλέουν στη θάλασσα και αναμειγνύονται με το πλαγκτόν, μέχρι να εκκολαφθούν. Δυστυχώς, ένας τεράστιος αριθμός αυτών των αυγών φαγώνονται από πολλά ζώα που τρέφονται από το πλαγκτόν στο νερό.

αγγελόψαρο του αλμυρού νερού

Τα θαλασσινά αγγελόψαρα είναι πιο γνωστά για τα φωτεινά χρώματα και σχήματα στο σώμα τους. Επίσης ποικίλουν σε χρώμα και μέγεθος ανάλογα με το είδος, αν και είναι γνωστό ότι τα μοτίβα και τα χρώματα των θαλάσσιων αγγελόψαρων αλλάζουν δραστικά καθώς γερνούν. Πιστεύεται ότι οι αλλαγές αυτές στο χρώμα δείχνουν τη θέση του ψαριού, εντός της κοινωνική ιεραρχία. Συνήθως βόσκουν φύκια  στους κοραλλιογενείς υφάλους και βράχια  αλλά και τρώνε και μικρότερα ψάρια καθώς και οστρακοειδή, όπως γαρίδες.Τα ενηλίκα θαλάσσια αγγελόψαρα συχνά κολυμπούν κοντά και επάνω στους καρχαρίες, θαλάσσια θηλαστικά και τους ανθρώπους, αλλά τα  μικρότερα  τρώγονται από πολλά διαφορετικά είδη ζώων τόσο από αυτά που ζουν στο νερό όσο και από πουλιά.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters