O Σήφης ο κροκόδειλος βολτάρει ανενόχλητος στη λίμνη χωρίς να έχει τσιμπήσει κανένα από τα δολώματα


Ο Σήφης περιτριγυρίζει κινείται κοντά σε μία από τις παγίδες Βολτάρει ανενόχλητος τη λίμνη χωρίς να έχει τσιμπήσει κανένα από τα δολώματα
Ο Σήφης περιτριγυρίζει μία από τις παγίδες
Ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλγής θα χρειαστεί για την αιχμαλώτιση του κροκόδειλου στο φράγμα των Ποταμών Αμαρίου όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα για την προστασία ξενικών ζώων.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση στο γραφείο της αντιπεριφερειαρχής Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή και στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια Δασών Ρεθύμνου, Χαρά Καργιολάκη, ο διευθυντής του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Αμαρίου, κ.κ. Μαρινάκης και Σημαντήρας, ο ερπετολόγος, Πέτρος Λυμπεράκης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της ΕΜΑΚ, ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας, Μανώλης Χνάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ήδη η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την ειδική άδεια και όπως δήλωσε: «Η επιστολή έφυγε χθες, έγινε και ένα τηλεφώνημα στον ειδικό γραμματέα Δασών υπό την πολιτική ευθύνη του οποίου είναι η Εθνική Επιτροπή CITES, έκανα τηλεφώνημα και στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης διοίκησης που είναι το κράτος σε κάθε Περιφέρεια και μάλιστα υπό το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας στην ευθύνη του είναι και οι διευθύνσεις Δασών της Κρήτης και υπάρχει και γραφείο CITES στο Ηράκλειο και βέβαια περιμένω και θα γίνει εντός των ημερών, να ενεργοποιηθούν και με την καθοδήγηση των ειδικών και αυτών που έχουν τη νομική ευθύνη από το Ελληνικό κράτος θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με το ζώο. Αρμόδια κατά την Ελληνική νομοθεσία και κατά το Ελληνικό κράτος που έχει υπογράψει και τη διεθνή σύμβαση CITES για την προστασία των ξενικών άγριων ζώων που εισέρχονται στον Ελληνικό χώρο είτε νόμιμα είτε παράνομα αρμόδια είναι η ειδική διεύθυνση δασών με την Εθνική Επιτροπή που έχει συστήσει το Ελληνικό Δημόσιο και υπάρχει ΦΕΚ γι' αυτό. Είπαμε να εκδοθεί ειδική άδεια σύλληψης και με την παρουσία ειδικών επιστημόνων και τη συνδρομή άλλων αρμόδιων υπηρεσιών όπως η ΕΜΑΚ, η Αστυνομία, η Περιφέρεια, ο Δήμος και όποιου άλλου ζητηθεί η συνδρομή, να γίνει η σύλληψη του ζώου».

Επίσης η κ. Λιονή αναφέρθηκε και στην παραμονή του ζώου στο Φράγμα όπου τόνισε ότι «Καλό θα ήταν να παραμείνει στην περιοχή σαν ατραξιόν, όμως η Ελληνική νομοθεσία λέει άλλα πράγματα. Κατ' αρχάς λέει ότι αφού συλληφθεί το ζώο πρέπει να ταυτοποιηθεί, να ξέρουμε τι είδους κροκόδειλος είναι. Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν μπορεί να παραμείνει ελεύθερο όπως σήμερα, μετά την ταυτοποίησή του και αφού τοποθετηθεί ένα ειδικό μικροτσίπ ώστε να ξέρουν πού βρίσκεται το ζώο, στη συνέχεια να βρίσκεται σε ένα ασφαλές και ειδικώς αδειοδοτημένο περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όσους θέλουν να έχουν στην κατοχή τους ένα τέτοιο ζώο. Και είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά συμπατριωτών μας και συμπολιτών μας οι οποίοι παίρνουν στην κατοχή τους είτε με νόμιμο τρόπο είτε παράνομα τέτοιου είδους ζώα και όταν τα βαρεθούν και βλέπουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους, τα πετάνε όπου να 'ναι και αυτά στη συνέχεια δημιουργούν μεγάλα προβλήματα διότι δεν είναι ούτε οικόσιτα ζώα ούτε μπορούν να ζήσουν και να επιβιώσουν μόνα τους στο περιβάλλον της Κρήτης».

Φλερτάρει με την... παγίδα

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ο κροκόδειλος συνεχίζει να βολτάρει ανενόχλητος τη λίμνη χωρίς να έχει τσιμπήσει κανένα από τα δολώματα.

Η υπομονή είναι η λέξη που βρίσκεται στα χείλη των ειδικών καθώς όπως λένε δεν είναι εύκολο να παγιδευτεί ένας κροκόδειλος. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

«Είναι γεγονός ότι ο κροκόδειλος τριγυρίζει κοντά στη μία παγίδα και γι' αυτό του έχουμε βάλει επιπλέον δολώματα ενώ αλλάξαμε τα ήδη υπάρχοντα. Οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται υπομονή. Εμείς έχουμε στήσει κάμερες και βιντεοσκοπούμε όλη την περιοχή συνεχώς», επεσήμανε στο cretapost ο κ. Μαμαγκάκης.

agrzoa.blogspot.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters