Η ταχύτητα των ζώων εξαρτάται από το μέγεθοςΗ ταχύτητα αποτελεί πολύ σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για την αποφυγή κινδύνων όσο και για την καταδίωξη θηραμάτων.

Το ταχύτερο ζώο δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο, αλλά ένα μέσου μεγέθους έδειξε νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το τσιτάχ ή γατόπαρδος θεωρείτο το ταχύτερο ζώο επί εδάφους με ταχύτητες που φτάνουν τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα, αλλά δεν έχει διάρκεια στην επίδοσή του. Σίγουρα είναι πιο αργό από τον κροταλία που έχει ταχύτητα χτυπήματος 280 χλμ/ώρα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι σαύρες μεσαίου μεγέθους είναι οι ταχύτερες, καθώς το μέγεθός τους τους επιτρέπει να αναπτύσσουν ταχύτητες υψηλότερες από τις μεγαλύτερες.

“Πάνω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, οι σαύρες αλλάζουν τον τρόπο που τρέχουν, ίσως εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας οστών και μυών να υποστηρίξουν μεγαλύτερη σωματική μάζα” λένε οι επιστήμονες.

Η μελέτη του φαινομένου αυτού σε ένα μοναδικό είδος βοηθά να ξεκαθαρίσουν απορίες γιατί τα μεγαλύτερα ζώα δεν είναι τα ταχύτερα. Τα μεγαλύτερα ζώα “συγγενεύουν” στην κλίμακα της εξέλιξης, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ βιοκινητικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με το μέγεθος ή άλλων που αφορούν στην κοινή εξελικτική πορεία.

Η εξέταση ατόμων του ίδιου είδους βοηθά στην εξάλειψη των φυλογενετικών διαφοροποιητικών παραγόντων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέγεθος προκαλεί βιολογικά-μηχανικά εμπόδια.
http://www.real.gr
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters