Η λεοπάρδαλη του χιονιού


Η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι ένα αιλουροειδές μεσαίου μεγέθους αυτόχθονο στις οροσειρές της Νότιας και της Κεντρικής Ασίας. Παρά το γεγονός ότι μοιράζεται το όνομά της με την κοινή λεοπάρδαλη, πιστεύεται ότι δεν συνδέεται στενά με αυτή αλλά ούτε και με τα άλλα μέλη της οικογένειας πανθήρων και έχει χαρακτηριστεί ως το μοναδικό μέλος του γένους Ούνσια Ούνσια. Η ταξινόμηση αυτού του είδους χωράει αμφισβήτηση και δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες.


Οι  λεοπαρδάλεις του χιονιού ζουν μεταξύ 3.000 και 5.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα βραχώδη βουνά της Κεντρικής και Νότιας Ασίας.Η μυστικοπαθής φύση τους σημαίνει ότι ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος, αλλά έχει υπολογιστεί ότι στη φύση υπάρχουν 3.500 με 7.000 λεοπαρδάλεις χιονιού και 600 με 700 σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού ζει κυρίως στα Ιμαλάϊα,το Θιβέτ και κατα μήκος των δυτικών συνόρων της  Κίνας.

Είναι σαρκοφάγα και κυνηγούν ενεργά  τη λεία τους, αν και, όπως όλες οι γάτες,ευκαιριακά τρέφονται τρώγοντας ό, τι το κρέας που μπορούν να βρουν εύκαιρο, συμπεριλαμβανομένων πουλιώνς όπως η κουρούνα καθώς και κατοικίδια ζώα,όπως κατσίκες, πρόβατα και κουνέλια.Είναι ένας αρκετά δυνατός κυνηγός που μπορεί να πιάσει θήραμα 3 φορές το βάρος του!


Κάποια στιγμή στο παρελθόν, η λεοπάρδαλη του χιονιού είχε κυνηγηθεί για τη γούνα της μέχρι τα πρόθυρα εξαφάνισης.Η σπάνια και όμορφη γούνα της μπορούσε να πωληθεί σε μια πολύ υψηλή τιμή. Σήμερα διάφορα αρχίζουν και εμφανίζονται διάφορα προγράμματα για την προστασία και διατήρησή της αλλά δυστυχώς, κυνηγοί συνεχίζουν να σκοτώνουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού για τη γούνα της, ενώ άλλες σκοτώνονται από τους βοσκούς για την προστασία των κοπαδιών τους.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters