Ο δυτικός γορίλλας


ένας δυτικός πεδινός γορίλλας

Ο δυτικός γορίλλας είναι ένα από τα δύο είδη γορίλλων που συναντώνται στην Αφρική.Το άλλο είναι ο ανατολικός.Ο δυτικός είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος και ο πιο πολυάριθμος από τα δύο είδη.Κατοικεί κατοικεί κυρίως στα δάση και τις τροπικές ζούγκλες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής,αλλά και σε βάλτους και μικρότερα δάση.Οι δυτικές γορίλλες σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης,εξαιτίας της καταστροφής της φυσικής τους κατοικίας,των δασών, από τον άνθρωπο. 
Υπάρχουν δύο υποείδη δυτικού γορίλα,ο δυτικός πεδινός γορίλλας και ο περαποτάμιος γορίλλας που είναι εξαιρετικά σπάνιος. Εξωτερικά ελάχιστα διαφέρουν αλλά έχουν διαφορετικό μέγεθος κρανίου και μήκος δοντιών.


Ο δυτικός γορίλλας υπάγεται σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρωποειδών πιθήκων μαζί με τους ουραγκοτάγκους,τους χιμπατζήδες καθώς και τους ανθρώπους τα οποία έχουν κοινό γνώρισμα κάποια χαρακτηριστικά που τα βοηθούν να ζουν ευκολότερα σε περιβάλλοντα όπως ζούγκλες και δάση.Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι στο χέρι τους ο ευκίνητος αντίχειρας απέναντι σε τέσσερα δάχτυλα όπως και στους ανθρώπους.Αυτή η διάταξη των δαχτύλων είναι πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα για το ξεφλούδισμα μιας μπανάνας!

γορίλλας στο ζωολογικό κήπο του Μπρίστολ

Ο δυτικός γορίλλας είναι ένα παμφάγο ζώο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του αποτελείται από  φρούτα που για να τα βρει ταξιδεύει τεράστιες αποστάσεις μέσα στα δάση. Ο δυτικός γορίλλας τρώει επίσης φύλλα, ξηρούς καρπούς και μούρα, μαζί με έντομα και μερικές φορές και μικρά ζώα όπως σαύρες και τρωκτικά.Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιεί βασικά εργαλεία στην άγρια ​​φύση, για την αποτελεσματικότερη συλλογή τροφίμων. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του έχει λίγους εχθρούς στης Αφρική ,κυρίως αιλουροειδή, όπως λεοπαρδάλεις.Η  μόνη πραγματική φυσική απειλή για το δυτικό γορίλλα είναι ο κροκόδειλος. Η μεγαλύτερη απειλή όμως για το δυτικό γορίλλα είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων που προκαλείται από την αποψίλωση των δασών και  επίσης από το  κυνηγι από τον άνθρωπο.Η συνεχής μείωση της φυσικής του κατοικίας  μαζί με την λαθροθηρία έχουν πραγματικά καταστροφικές επιπτώσεις στους άγριους πληθυσμούς.

γορίλλας στο Μπρονξ
Αυτοί οι γορίλλες έχουν την τάση να ζουν σε ομάδες που είναι υπό την ηγεσία και προστατεύεται από ένα μόνο αρσενικό,το λεγόμενο 'αρσενικό άλφα'. Το αρσενικό άλφα ζευγαρώνει με πολλά θηλυκά της ομάδας του τα οποία γεννούν ένα μόνο μωρό. Τα μωρά γοριλλάκια  παραμένουν με τη μητέρα τους για μερικά χρόνια μέχρι να γίνουν ανεξάρτητοι. Σήμερα, ο δυτικός γορίλλας έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα είδη του κόσμου άκρως απειλούμενο με κατ 'εκτίμηση 95.000 άτομα πεδινού και λιγοτέρα από τριακόσια περαποτάμιου γορίλλα,που έχουν μείνει στις ζούγκλες της Αφρικής.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσεις