Το χταπόδιΤο χταπόδι ανήκει στα λεγόμενα κεφαλόποδα από τα οποία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, με περίπου 300 είδη παντού στον κόσμο. Το χταπόδι απαντάται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, με μέγεθος που αρχίζει από μόλις λίγα εκατοστά και με αριθμό πλοκαμιών που ποικίλει ανάλογα με το είδος! Έχει συχνά ένα αιχμηρό ράμφος σαν αυτό ενός πουλιού, και οκτώ όπλα ,τα πλοκάμια του,εκτός και αν έχει χάσει κάποιο από αυτά σε κάποια μάχη. Τα περισσότερα είδη χταποδιού έχουν πλοκάμια με στρογγυλές βεντούζες.


Η διάρκεια ζωής των χταπόδιων εξαρτάται από το είδος, με πολλά είδη να έχουν μέσο όρο ζωής περίπου 6 μήνες. Μερικά είδη χταποδιού, ωστόσο, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα,μπορούν να ζήσουν μερικά χρόνια. Το χταπόδι είναι γνωστό για την ικανότητά να μεταμφιέζεται ώστε να ταιριάζει σχεδόν με κάθε περιβάλλον χρησιμοποιώντας περίτεχνα καμουφλάζ. Τα χταπόδια  χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για να κρύβονται τόσο από τα θηράματά τους,όσο και από αρπακτικά ζώα που είναι εχθροί τους .Πιστεύεται ότι η εμφάνιση παίζει ρόλο στο ζευγάρωμα  προκειμένου να προσελκύσουν το θηλυκό.


Το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, δύο από τις οποίες τις χρησιμοποιεί για να στέλνει αίμα  στα βράγχια, και μια άλλη σπρώχνει το γαλάζιο αίμα του  σε όλο του το σώμα.Αυτό είναι ένα αποτελεσμάτικό σύστημα για την παραγωγή αρκετής πίεσης ώστε να φτάνει το αίμα εκεί που χρειάζεται.Τα ψάρια κατά την εξέλιξή τους δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα της πίεσης και γι'αυτό παρουσιάζουν πάντα χαμηλή πίεση.Όμως παρά την αποτελεσματικότητα των τριών καρδιών,τα χταπόδια έχουν ένα μειονέκτημα.Το αίμα τους δεν περιέχει αιμογλοβίνη όπως στα θηλαστικά αλλά αιμοκυανίνη,έναν αδύναμο μεταφορέα οξυγόνου,και το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά ανεπαρκούς ποσότητας οξυγόνου.Γι'αυτό τα χταπόδια γενικά δεν είναι πολύ δραστήρια. 

Τα περισσότερα είδη  χταποδιού δεν έχουν  εσωτερικό ή εξωτερικό σκελετό που σημαίνει ότι  έχουν τη δυνατότητα να χωρούν σε χώρους,τόσο περιορισμένους όσο π.χ η διάμετρος του ματιού του!Επίσης είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο έξυπνα ασπόνδυλα και  χρησιμοποιεί αυτό στο πλεονέκτημά του, κυρίως στις περίτεχνες μεταμφιέσεις του.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters