Το άλμπατρος


Το άλμπατρος είναι ένα μεγάλο είδος θαλάσσιου πτηνού που  βρίσκεται σε όλο τον Ειρηνικό,ακόμη και στους ωκεανούς της Ανταρκτικής. Ξοδεύει μεγάλο μέρος της ζωής, είτε στο ψάρεμα στη θάλασσα ή στην ωοτοκία σε ένα από τα χιλιάδες μικρά νησιά. Υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη άλμπατρος που έχουν βρεθεί σε όλη τη νότια θάλασσα, αλλά δυστυχώς 19 από τα διάφορα απειλούνται με εξαφάνιση.
                   


Το άλμπατρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά στον κόσμο.Το άνοιγμα των φτερών του αρσενικού άλμπατρος μπορεί να φτάσει εύκολα τα 3 μέτρα σε μήκος ή και περισσότερο. Το σώμα του είναι πάνω από 1 μέτρο μήκος συμπεριλαμβανομένης και της ουράς.Η κατασκευή του  είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική  στον αέρα,αφού είναι σε θέση να καλύψει τεράστιες αποστάσεις με μικρή προσπάθεια. Το άλμπατρος διαθέτει επίσης εξαιρετική όραση που βλέπει τη λεία του από τον ουρανό και βουτάει κάτω για να αρπάξει τα ψάρια από την επιφάνεια ή μερικές φορές ακόμη και μέσα στο νερό.
 

Είναι ένα σαρκοφάγο πουλί καθώς η διατροφή αποτελείται αποκλειστικά από ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα. Στη διατροφή του συμπεριλαμβάνονται ψάρια,καλαμάρια,κριλ,καβούρια και άλλα οστρακοειδή τα οποία τα πιάνει είτε κάνοντας καταδύσεις,είτε βουτιές πάνω στην επιφάνεια του νερού.Μερικές φορές  τρώει το πτώμα ενός  άλλου ζώου ή πουλιού που επιπλέει. Λόγω του γεγονότος ότι το άλμπατρος είναι τόσο μεγάλο και το γεγονός ότι φωλιάζει σε τέτοιες απομακρυσμένες περιοχές, το άλμπατρος δεν έχει πραγματικούς φυσικούς εχθρούς, εκτός από τους ανθρώπους που τα κυνηγούσαν εκτεταμένα κατά το παρελθόν, ή από καρχαρίες τίγρεις που στήνουν ενέδρες.Ένα μαύρο άλμπατρος.
Το άλμπατρος φωλιάζει φτιάχοντας μεγάλες αποικίες σε νησιά ή σε ανοιχτά δάση, όπου μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες άλλα άτομα άλμπατρος. Το θηλυκό άλμπατρος γεννάει μόνο ένα αυγό που μπορεί να ζυγίζει μέχρι και μισό κιλό! Οι γονείς άλμπατρος αναλάμβαναν εκ περιτροπής τον επωαζμό των αυγών για 2-3 μήνες ανάλογα με το μέγεθος του είδους άλμπατρος. Τα μικρά άλμπατρος για να πετάξουν χρειάζονται από 5 έως 10 μήνες ανάλογα με το μέγεθος του είδους του.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters