Καπιμπάρα,το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο.

Το καπιμπάρα  είναι το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο και  κατοικεί σε υγρές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, στην πραγματικότητα συνδέεται πολύ στενά με άλλα τρωκτικά της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τσιντσιλά και τα ινδικών χοιριδίων.

Είναι ένα βαρύ και στιβαρό στην εμφάνιση ζώο το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος  περισσότερο από ένα μέτρο .Το καπιμπάρα έχει ένα κοντό κεφάλι σε σχέση με το σώμα του και δεν έχει καμία ουρά καθόλου.

Πρόκειται για  ημιυδρόβιο ζώο που κατοικεί σε βάλτους και υγρότοπους σε όλη την ζούγκλα της Νότιας Αμερικής. Ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος των ζεστών ωρών της ημέρας βυθισμένο μέσα στο νερό για να δροσίζεται και γι αυτό το σκοπό διαθέτει μια σειρά από χρήσιμες προσαρμογές που το βοηθούν να επιβιώσει πιο αποτελεσματικά στον υδάτινο κόσμο του. Ανάμεσα στα δάχτυλά του έχει μεμβράνες όπως η πάπια που του δίνουν περισσότερη σταθερότητα όταν αυτό κινείται γύρω στις ολισθηρές όχθες του ποταμού και το εμποδίζουν να βυριστεί βαθιά στη λάσπη, όταν βρίσκεται στο νερό. Τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη του βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού του, επιτρέποντάς του να βυθίζεται πλήρως.

Το καπιμπάρα μοιάζει λίγο στην όψη με τον τεράστιο αφρικανικό ιπποπόταμο  και συμπεριφέρεται με πολύ παρόμοιο τρόπο, καθώς  ξοδεύει τις ζεστές μέρες στο νερό,ενώ βγαίνει στην ξηρά, σε αναζήτηση τροφής έχοντας κάλυψη το σκοτάδι της νύχτας.Είναι φυτοφάγα ζώα και, συνεπώς, τρώνε μόνο φυτά, προκειμένου να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Η δίαιτα του αποτελείται κυρίως από αγρωστώδη και υδρόβια φυτά, μαζί με τα φρούτα και τα μούρα και την περιστασιακή munch σε φλοιούς δέντρων.


Το σχετικά μεγάλο μέγεθος και η αργή φύση του καπιμπάρα, σημαίνει ότι το αποτελεί συχνό γεύμα για τα πεινασμένα αρπακτικά. Αγριόγατες, συμπεριλαμβανομένων των ιαγουάρων, πούμα και οσελότων είναι οι πρωταρχικοί θηρευτές του  μαζί με τους κροκόδειλους καϊμάν και τους αετούς που κυνηγούν τα νεότερα και μικρότερα σε μέγεθος καπιμπάρα.Τα καπιμπάρα είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές τροφής για το βαρύτερου φίδι στον κόσμο, το ανακόντα.
ένα καπιμπάρα καταβροχθίζεται από ένα πράσινο ανακόντα
Αναπαράγεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Τα περισσότερα καπιμπάρα γεννούν μία φορά το χρόνο, συχνά τέσσερα μικρά μετά από μια περίοδο κύησης περίπου 5 μηνών.Το μωρό είναι σε θέση να περπατήσει μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννησή του και παραμένει με τη μητέρα του έως ότου γίνει λίγων μηνών.

Τα καπιμπάρα ζουν σε ομάδες 10 έως και 30 άτομων. Πολλές φορές σχηματίζουν ακόμη μεγαλύτερες ομάδες για την ασφάλεια τους που μπορούν να φτάσουν έως και τα 100 άτομα.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσεις