Ο μανδρίλλος


Ο  κυνοκέφαλος πίθηκος ή μανδρίλλος είναι ένα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους πρωτεύον θηλαστικό και βρίσκεται σε μια μικρό κομμάτι τροπικής ζούγκλας στη δυτική και κεντρική Αφρική. Είναι συνηθέστερα γνωστός για το κόκκινο και το μπλε χρώμα στη μύτη και τα πολύχρωμα πισινά του. Ο πίθηκος αυτός δεν συνδέεται με τους μεγάλους πιθήκους, αλλά θεωρείται ότι είναι συγγενής  του μπαμπουίνου,ένα  άλλο πρωτεύον θηλαστικό που απαντάται στην ανατολική και νότια Αφρική.Κάποτε θεωρούνταν  υποείδος του μπαμπουίνου, αλλά αυτή η υπόθεση δεν είναι πλέον αποδεκτή.


Ο Μανδρίλλος ζει στα τροπικά δάση και περιστασιακά στα λιβάδια του νότιου Καμερούν, Γκαμπόν, Ισημερινή Γουινέα, Κονγκό και στη δυτικοκεντρική Αφρική. Ο οικότοπος του κυνοκέφαλου πιθήκου  συνορεύει με τον ποταμό Σαγκάνα στα βόρεια και τους ποταμούς Ογκόουε και  Ιβίντο προς τα ανατολικά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί  κυνοκέφαλων πιθήκων στα βόρεια και νότια του ποταμού Ογκόουε είναι τόσο διαφορετικοί γενετικά ώστε να είναι στη πραγματικότηα ξεχωριστά υποείδη.

Οι μανδρίλλοι έχουν ευδιάκριτο χρώμα  στις μύτες και τις ουρές που τους κάνει να ξεχωρίζουν μέσα στο δάσος. Τα χρώματα της μύτης στα θηλυκά είναι πολύ πιό θαμπά από τα αρσενικά, και τα θηλυκά  έχουν επίσης σχεδόν το μισό μέγεθος από τα αρσενικά. Ο αρσενικός μανδρίλλος  έχει απίστευτα μεγάλα δόντια, τα οποία χρησιμοποιεί για αμύνεται και να εκφοβίζει όποιον πλησιάζει απειλητικά ,είτε αυτός είναι επίσης μανδρίλλος είτε κάποιο άλλο αρπαχτικό.


Οι μανδρίλλοι είναι κοινωνικοί ζώα και κατοικούν περιοχές δάσους σε μεγάλες ομάδες είναι γνωστή ως ένα στράτευμα. Το στράτευμα πίθηκος κυνοκέφαλος περιλαμβάνει κυρίως γυναικεία mandrills και τους νέους τους, οι οποίοι καθοδηγούνται από έναν και μόνο κυρίαρχο αρσενικό πίθηκος κυνοκέφαλος. Το άλφα αρσενικό πίθηκος κυνοκέφαλος δύο συντρόφους με τα θηλυκά του και τους προστατεύει. Οι περισσότεροι ενήλικες άνδρες mandrills ότι δεν οδηγούν ένα στράτευμα τείνουν να είναι μοναχικά ζώα. Mandrills είναι παμφάγοι ζώα και, συνεπώς, τρώει σχεδόν τα πάντα. Ο πίθηκος κυνοκέφαλος τρέφεται κυρίως με φρούτα, μούρα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, ρίζες, φύλλα, έντομα, ακόμη και μικρά θηλαστικά και ερπετά. Τα περισσότερα από τα mandrills διατροφή βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους ή ακριβώς παραπάνω.


Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, mandrills έχουν λίγα αρπακτικά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Η λεοπάρδαλη είναι ο κύριος αρπακτικό των πίθηκος κυνοκέφαλος, μαζί με μεγάλα φίδια και αρπακτικά πουλιά, που λυμαίνονται περισσότερο από την πίθηκος κυνοκέφαλος νέους. Ο άνθρωπος είναι επίσης ένας από τους κύριους εχθρούς της πίθηκος κυνοκέφαλος, όπως αυτές έχουν κυνηγηθεί ο πίθηκος κυνοκέφαλος όλα αυτά τα χρόνια για το κρέας. Σήμερα ο πίθηκος κυνοκέφαλος θεωρείται ότι είναι ένα είδος ζώου που είναι ευάλωτες σε εξαφάνιση, όπως πίθηκος κυνοκέφαλος αριθμοί πληθυσμού έχει φθίνουσα πορεία λόγω της υπερβολικής κυνήγι ενός την απώλεια ενδιαιτημάτων.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσειςfree counters