Ο γίβωννας


Ο Γίβωννας είναι μια μικρού μεγέθους πίθηκος, που βρέθηκαν κατοικούν στο πυκνές ζούγκλες και τροπικά δάση σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Gibbons ανήκουν στην οικογένεια μικρότερο πίθηκος που συνδέονται στενά με τους μεγάλους πιθήκους (χιμπατζήδες, ουραγκουτάγκοι, μπονόμπο, γορίλες και τους ανθρώπους). Gibbons είναι μικρές και ελαφριές πιθήκους που μεγαλώνουν σε περίπου 90 εκατοστά ύψος και ζυγίζει μόλις 7 κιλά. Το ελαφρύ σώμα της Gibbons σημαίνει ότι η γίββων είναι σε θέση να κινούνται γύρω στο άλμα και ανάμεσα στα δέντρα.


Γκίμπονς είναι δενδρόβια ζώα που σημαίνει ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα δέντρα. Ζώντας μέσα στα δέντρα έχει το πλεονεκτήματα για τον Gibbon ως γίββων έχει την αφθονία των τροφίμων και είναι επίσης μια ασφαλή απόσταση από το έδαφος από τα αρπακτικά ζώα. Υπάρχουν περισσότερα από 10 διαφορετικά είδη που ζουν σε Gibbon τα δέντρα από τη βόρεια Ινδία και στα νησιά της Ινδονησίας. Όλα τα είδη γίββων είναι αρκετά παρόμοια σε σχήμα και μέγεθος, αλλά τα διάφορα είδη του Gibbon διαφέρουν πλέον με τα χρώματα τους, οι οποίες κυμαίνονται από γκρι, με καφέ, σε μαύρο. Ορισμένα είδη Gibbon εντόπισε η άσπρα σημάδια στα πρόσωπά τους.


Gibbons έχουν πολύ μακριά χέρια που συχνά περισσότερο από τα πόδια του του Gibbon. Gibbons χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να τους βοηθήσει να κινηθούν γύρω στα δέντρα και να ισορροπήσει, ενώ είναι το περπάτημα κατά μήκος των κλάδων. Γκίμπονς είναι γνωστό ότι είναι το γρηγορότερο, μη φέρουν θηλαστικά κατοικία δέντρο στον κόσμο που μπορούν να εγκαταλείψουν με ταχύτητες έως και 35 μίλι/ώρα και είναι σε θέση να ταλαντεύεται τους 15 μέτρα από δέντρο σε δέντρο. Γκίμπονς είναι επίσης απίστευτη σε πηδήξω και μπορούν να πηδήσουν μεγάλες αποστάσεις έως και 8 μέτρα. Όπως και όλα τα άλλα είδη πιθήκων, gibbons δεν έχουν ουρά. Γκίμπονς είναι παμφάγοι ζώα που σημαίνει ότι τρώνε ένα μείγμα φυτικών και ζωικές ουσίες. Η κύρια τροφή του γίββων είναι ώριμα φρούτα που αναπτύσσονται γύρω τους στα δέντρα, και αποτελεί περίπου τρία τέταρτα της διατροφής του Gibbon του. Gibbons επίσης λυμαίνονται τα έντομα, τα αυγά, αράχνες και τα μικρά πουλιά και ερπετά.


Λόγω δέντρο-κατοικία τους χαρακτήρα, gibbons έχουν λίγους φυσικούς εχθρούς στο περιβάλλον τους, εκτός από εκείνες που μπορούν επίσης να σηκωθεί τα ψηλά δέντρα. Λεοπαρδάλεις, τα μεγάλα φίδια και αρπακτικά πτηνά είναι οι κύριοι θηρευτές του Gibbon. Γκίμπονς ζουν σε ομάδες, γνωστές ως τα στρατεύματα που αποτελείται από το άλφα αρσενικό και θηλυκό, και τους απογόνους τους. Gibbons σύντροφοι συνήθως μένουν μαζί για τη ζωή και το γυναικείο γίββων γεννά μια ενιαία γίββων μωρό μετά από μια περίοδο κύησης περίπου 7 μηνών. Το αρσενικό Gibbon και το θηλυκό βλέμμα γίββων μετά την γίββων μωρό μέχρι να είναι περίπου ενός έτους, αλλά η γίββων μωρό συνήθως παραμένει κοντά στη μητέρα είναι μέχρι να είναι μεγάλα (μεταξύ 6 και 7) και είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια οικογένεια από τη δική του .


Σχεδόν όλα τα διαφορετικά είδη του Gibbon σήμερα θεωρούνται είτε απειλούνται ή εξαφάνιση, κυρίως λόγω της απώλειας της αποψίλωσης των δασών και των βιότοπων.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσεις