Η αντιλόπη κούντου

ένα κούντου,το μικρότερο από τα δύο είδη που υπάρχουν

Το κούντου  είναι ένα υποείδος της αντιλόπης, που  κατοικεί σε  θαμνώδεις περιοχές και στη σαβάνα στην ανατολική και νότια Αφρική. Η επιβίωσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πυκνές συστάδες μέσα στις οποίες η μεγάλη αντιλόπη της Αφρικής μπορεί να δραπετεύσει και να κρύφτει, όταν αισθάνεται να απειλείται. Υπάρχουν δύο είδη κούντου στην Αφρική το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Και τα δύο είδη  είναι στενά συνδεδεμένα και μοιάζουν πολύ σε εμφάνιση, αλλά υπάρχουν μερικά διακριτικά χαρακτηριστικά με τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε  το ένα από το άλλο. Το μικρότερο κούντου έχει δέκα λευκές λωρίδες που διαπερνούν κάθετα προς τα κάτω το σώμα,ενώ η μεγαλύτερη  μπορεί να έχει από  4 έως 12 λωρίδες.


Οι αντιλόπες κούντου εινα φυτοφάγα ζώα και, συνεπώς, έχουν μια εντελώς χορτοφαγική διατροφή. Τρέφονται σε αραιά δάση και γύρω από συστάδες θάμνων τσιμπολογώντας τα φύλλα από τα δέντρα και τους θάμνους.Επίσης τρώνε  κι άλλες ποικιλίες  φυτών, όπως λουλούδια βότανα,, μούρα και πεσμένα φρούτα. Αποτελούν  θήραμα για  μια σειρά από αρπακτικά όπως λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, τσιτάχ, άγρια ​​σκυλιά και  περιστασιακά μεγάλους πίθωνες , που συνήθως κυνηγούν τα μικρότερα και πιο ευάλωτα κούντου.

Τα κούντου μπορούν να τρέξουν πολύ γρήγορα, αλλά συχνά δυσκολεύονται πολύ να ξεπεράσουν κάποια αρπακτικά ζώα.Για να γλιτώσουν εκμεταλλεύονται τις δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις όπου τα μεγάλων σαρκοφάγα το βρίσκουν πιο δύσκολο να τα κυνηγήσουν. Τα κούντου κρύβονται εκεί μέχρι το αρπαχτικό να βαρεθεί και να φύγει.


αγέλη του μεγαλύτερου κούντου


Τα κούντου ζουν σε μικρές αγέλες το πολύ  24 ατόμων. Οι αγέλες αποτελούνται κυρίως από θυληκά και τα μικρά τους.Τα αρσενικά είναι συνήθως μοναχικά και σμίγουν με τις αγέλες των θυληκών μόνο την εποχή του ζευγαρώματος. Είναι γνωστό ότι οι ομάδες που έχουν μέχρι και 8 αρσενικά  αποτελούν ένα κοπάδι, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Η εποχή του ζευγαρώματος είναι στο τέλος της εποχής των βροχών. Η περίοδος κύησης διαρκεί περίπου 8 μήνες μετά την οποία το θηλυκό θα γεννήσει μόνο ένα μωρό,γύρω στο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν το χορτάρι είναι σε αυτό είναι αρκετά ψηλό και υπάρχει άφθονη τροφή για  να μεγαλώσει το μικρό.




Από την επαφή με τους ανθρώπους αυτά τα ζώα έχουν υποφέρει πολύ.Αποτελούν εύκολο στόχο για το κυνήγι, λόγω του ότι συνηθίζουν να σταματάνε για να κοιτάξουν γύρω τους, αφού έχουν τρέξει κάποια απόσταση και τότε τα πυροβολούν. Μερικές ντόπιες φυλές θεωρούν το κούντου ιερό ζώο και επομένως το προσταυτεύουν αντί να το σκοτώνουν. Οι ανθρώπινοι οικισμοί άλλαξαν και τον οικότοπο των κούντου ,αφού αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές σε αναζήτηση νερού και τροφής.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Δημοφιλείς αναρτήσεις